Zideris is gestart met een pilotprogramma 'snoezelen'. Op het terrein in Rhenen is een prachtige snoezelruimte gecreëerd, met een bubbelunit, fibre-glow verlichting, projecties op de muur, een snoezelbed en rustgevende geluiden. Snoezelen biedt een ontspannen omgeving waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen op een aangename manier prikkelen.

Snoezelen is een belevingsgerichte benadering van zorg. Mensen met dementie of een verstandelijke beperking zijn vaak meer gericht op lichaamstaal en lichamelijk contact. Door de belangrijkste zintuigen—het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak—selectief te prikkelen, helpt snoezelen mensen hun emoties en gevoelens uit te drukken. Deze aanpak bevordert het contact tussen begeleiders en bewoners en draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van zorg en leven.

Elke bewoner die aan het snoezelprogramma deelneemt, krijgt 10 tot 12 sessies onder begeleiding van een getrainde snoezelbegeleider. Tijdens deze sessies wordt gewerkt aan specifieke doelen. Daarna wordt een persoonlijk plan opgesteld en krijgen de begeleiders praktische handvatten aangereikt die dagelijks ingezet kunnen worden. We streven ernaar dat snoezelen een vast onderdeel wordt van het dagprogramma van elke bewoner. Het programma zal de komende zes maanden worden getest.

Een paar leuke weetjes:

  • Veelzijdige omgevingen: Snoezelen is niet beperkt tot de snoezelruimte. Het kan ook in de tuin, het bos, de slaapkamer—eigenlijk overal!
  • Vermindering van incidenten: Snoezelen zorgt voor een afname van incidenten.
  • Daling van ziekteverzuim: Snoezelen leidt tot een daling in het ziekteverzuim.
  • Verbeterde interactie: Snoezelen draagt bij aan een betere interactie met bewoners, doordat er meer inzicht is in de prikkelverwerking en de behoeften van de bewoners.
  • Groter werkplezier: Snoezelen vergroot het werkplezier.
  • Belangrijkste voordeel: Snoezelen draagt bij aan de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven.