Gepubliceerd op: 01 december 2022

Kostverloren, een woonlocatie van Zideris in Veenendaal, bestaat uit zeven medewerkers die al heel lang met elkaar samenwerken en zijn uitgegroeid tot een hecht team. “Gentle Teaching passen we vaak toe zonder dat we ons daar bewust van zijn”, aldus Angelique Kosters, begeleider op Kostverloren.

Angelique vertelt verder: “als medewerkers van locatie Kostverloren kennen we elkaar door en door. We maken alles samen door. Mijn collega Lianne ken ik bijvoorbeeld al 15 jaar. We doen ook als team de sollicitatieprocedures voor nieuwe collega’s. Zo kunnen we zelf kijken welke sollicitanten het best bij ons team passen.”

“We begeleiden bij Kostverloren in totaal tien cliënten. Acht cliënten wonen op Kostverloren en daarnaast zijn er twee  Volledig pakket thuis (Vpt) cliënten. Deze twee  cliënten wonen op zichzelf op onze locatie en ontvangen van ons ambulante begeleiding. Ze drinken bij ons een kopje koffie, eten mee en ze kunnen bij ons terecht voor hun gelduitgaven.”

We ondersteunen cliënten bij diverse vraagstukken
“Onze cliënten zijn best wel zelfstandig, van een wat ‘hoger’ niveau. Ze weten heel goed wat ze willen. Ze stellen dan ook duidelijke, concrete vragen aan ons als ze ondersteuning/begeleiding ergens bij nodig hebben. Veel cliënten willen zichzelf ontwikkelen; een andere baan, doorgroeien naar zelfstandig wonen etc. Ook hebben we een cliënt bij ons gehad die getrouwd is geweest en een kindje heeft. Hele diverse vraagstukken dus. We proberen ze zo goed mogelijk te helpen met deze vragen. Dat helpen en ondersteunen doen we vanuit de gedachte van Gentle Teaching.”

Vanuit het gevoel
“Onze cliënten weten namelijk wat ze willen. Gentle Teaching passen we echt toe vanuit ons gevoel. We troosten als onze cliënten verdrietig zijn, maar luisteren met name ook goed. Minder doen we met aanraking, bijvoorbeeld een hand op de schouders. Qua niveau moeten we daar toch wel wat voorzichtig in zijn anders komt het wellicht verkeerd over. We communiceren kan ik wel zeggen op een gentle manier met elkaar en met onze cliënten. In heel veel situaties en communicatiemomenten passen we Gentle Teaching toe, zonder dat we ons daar zelf bewust van zijn. “

“Luisteren, er voor iemand zijn, proberen je cliënt te helpen, dat doe je als (persoonlijk) begeleider met welke cliënt je ook werkt, op welk niveau dan ook”, zo besluit Angelique.

Team Kostverloren
Op de stoel: Angela Overeem en Albert Lamme

Op de bank v.l.n.r.: Lianne van Walsem, Angelique Kosters, Bianca Vrooman en Karin van de Bovenkamp.

(Fotografie: Niek Stam)